En kärlekshistoria

av: Leif Landen

Romanen berättar om en kvinnas utveckling. Hedvig bryter sig ur ett känslokallt äktenskap, söker en väg till frigörelse, rör sig i flera skilda miljöer och möter där människor som bidrar till att forma henne. I Henry Eskilsson tror hon sig ha funnit den man som kan ge svaret på hennes frågor fast tvivlen kvarstår. Kring dem rör sig en vänkrets med originella individer. Berättelsen återges i tre avsnitt, som skildrar tysk. amerikansk och svensk miljö. I det tredje avsnittet tillspetsas handlingen då Hedvig dras in i ett svartsjukedrama.

exempel från boken

Kan man bli allergisk mot en människa? Visst. Och värst är det om den som framkallar allergin råkar vara en som man inte kan fly ifrån. Som i det här fallet den äkte mannen.

Hedvig har alltid anpassat sig. Det är hon van vid sedan barndomen. Och nu sitter de där tillsammans hon och Erwin och hon kan inte fördra honom längre.

– Du vet vilket ansvar det är att sköta ett hem, säger han.

Ja, det vet hon, för både i föräldrahemmet och innanför väggarna i hennes eget hem har det varit hennes uppgift att hushålla och vara värdinnelik. Några få ungdomsår har hon haft, fyllda av studier och musik. Då ville vingarna lyfta. Och det hade de kanske gjort om hon inte själv hade stängt in sig på nytt.
Självsäker sitter Erwin där vid frukostbordet, rädd om sin blommiga väst knyter han en servett om halsen då han äter ägg. Han talar om noggrannhet, den väsentliga egenskapen i allt inklusive läkekonsten. Han har morgontidningen framför sig och uppslukas strax av den då Hedvig reser sig och plockar undan det överflödiga porslinet. Visst är han snäll, eller försöker åtminstone att vara det. Det blir en hel katalogaria av förmaningar hur hon ska uppföra sig för att bevara hälsan och kanske också kärleken under de timmar han stänger in sig på sin mottagning för att där under mytiskt mummel klämma på och lyssna till den trogna patient-skara som redan samlats i väntrummet, det som vetter åt den stora trafikerade gatan. Arma Erwin. Han reagerar alldeles för långsamt. Vet just inte att hans tid är ute. Man kan inte leva med någon som faktiskt framkallar allergi, klåda i kroppen av alla obehagskänslor. Han är så snäll men också så menlös. Innan han går in på mottagningen och innan han omsorgsfullt tvättat händerna och skickat iväg ett godmorgon till sköterskan har han tagit farväl av Hedvig genom att hålla om henne. Han böjer sig över henne och slickar henne på halsen som är hans vana. Hon ryser, hon vill inte ha sådana bomärken. Så skrattar han, bullrande förstås, rättar till västen, plockar fram sin almanacka, bläddrar i den med ett blött finger och konstaterar att eftermiddagen är upptagen av hans trognaste fritidssysselsättning som är golf, för sin egen hälsa sköter han med trägen vandring på en artonhålsbana.

Recension

En kärlekshistoria har Leif Landen kallat sin första roman. Tidigare har författaren, fil.dr och lektor i litteraturvetenskap, förutom en bok om Gustav III och en om Bellman publicerat artiklar, essäer, noveller och böcker om 1700-talet. Han är även belönad med Zibetska priset av Svenska Akademien. I En kärlekshistoria får vi följa Hedvig. I början av berättelsen är hon gift med Erwin men samtidigt involverad med Henry. Hon bryter sig ur äktenskapet och läsaren får följa hur hon utvecklas. Författaren beskriver relationen med Henry, som går upp och ner, och hur hon umgås och relaterar till vänner och andra personer som dyker upp. Miljön är både från Sverige, Tyskland och från en resa i Amerika med få tidsmarkörer men uppenbarligen utspelas handlingen från åtskilliga decennier tillbaka. I slutet blir det dramatiskt och läsaren överraskas. Den sakliga och nästan rapporterande tonen i boken ger en speciell och lockande stämning. Boken är lättläst och inbjuder samtidigt till eftertanke.

Karin Flygare, BTJ

KÖP PÅ GML Förlag – 206 krKÖP PÅ Adlibris – 206 krKÖP PÅ Bokus – 219 kr
asdasd